stinalill

Alla inlägg den 16 augusti 2008

Av Stina - 16 augusti 2008 21:02

Jösses vad duktig jag varit! Dammsugit, vattnat blommorna, diskat, packat och badat! Sen avslutade jag med te och varma mackor..... Det är så skönt att det ser okej ut, när jag kommer hem sen.

Råkade av en händelse titta på ett program om en internatskola  -Summerhill.  I England tror jag det var. Där fanns inget schema - alla barn gick på de lektioner de ville. Och ville de inte, så gjorde de nå´t annat. Spelade luffarschack, spelade nå´t instrument eller lekte. De regler som fanns, kom till på stormöten - framröstade av eleverna. Alla barn och alla vuxna hade en röst var. På stormötena kunde de ta upp, om det var nå´n som hade varit elak mot någon annan. Och vad de skulle göra åt det.

På skolloven längtade barnen tillbaka till skolan!! Det fanns elever som inte kunde läsa eller räkna, när de lämnade skolan. Men ingen var orolig för det. De lär sig, när de är motiverade för det - menade rektorn. Så intervjuvade man vuxna, som hade varit elever. En hade åkt jorden runt och varit i massor av länder och jobbat med olika saker. Och själv lärt sig läsa, när han såg att det underlättade att kunna det. En hade läst vidare till läkare. Flera vittnade om, att de hade varit "problembarn" innan de kom till Summerhill. Men skolan hade givit dem självförtroende och en tillit till sig själva. De hade lärt sig att leva - både med sig själva och tillsammans, menade flera. Nu är kanske inte detta möjligt i dagens Sverige. Men delar borde vara möjliga.

På nå´t vis tror jag på själva tanken. Barn lär sig, när de är motiverade. Och barn tycker om att lära sig saker. Jag tror, att de vuxna borde ha mer tilltro till barns lärande. Och att lära sig med tvång, dödar deras naturliga nyfikenhet. Nog kan man fundera på vad som händer mellan ettan och nian... 7-åringen kommer glad och intresserad till skolan - nyfiken till max. När samma unge går ut nian är skolan det värsta som finns i denna världen. Å guuuud va skönt att slippa plugget!!!

Det här med lärlingsplatser för gymnasieungdomar tycker jag är toppen! Alla människor har helt enkelt inte förutsättningen att plugga i TRE ÅR TILL!! Och många är jätteduktiga med sina händer istället. Och de kan äntligen få höra att de faktiskt är duktiga!!

Sen finns det ju barn, som har skolan som ett andningshål. För det är ännu mycket jäkligare hemma.....

Ja, jag vet egentligen bäst!! Tycker inte du det oxå????

Av Stina - 16 augusti 2008 13:43

Idag skulle det bli en städ- och baddag - men jag är tillbaka i tuggummi-segheten. Men, men - jag lär väl sätta igång - sen.... Det ser ut som 17 efter mina sömnadsdagar. För då "hinner" jag inget annat än att sy. Har förresten kommit på, att jag skulle ha en annan färg på det "älskande paret". Från början var det guldfärg, men det sprättade jag bort. Så blev det mörkgrått. Men det ska vara en annan färg. Får sprätta när jag kommer hem.

Nej nu MÅSTE jag sätta igång, om jag ska kunna åka imorr´n!

Presentation


Fundringar från Tant Blå

Fråga mig

8 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9 10
11 12 13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards